Reflexologia
Este o ramura a medicinei orientale, si la fel ca celelalte ramuri ale medicinei alternative sau complementare, reflexologia se adreseaza intregului organism.
Reflexologia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului, in general la distanta de organele ce le reprezinta.
Organele interne au stransa legatura vasculara si energetica cu punctele reflexogene ce se gasesc la nivelul picioarelor, mainilor, colonei vertebrale, limbii, intestinului gros, urechii.
Componentele reflexologiei sunt:
- reflexodiagnosticul;
- reflexoterapia.
Reflexodiagnosticul
Este reperarea zonelor sensibile sau dureroase ce corespund unor organe. Reflexodiagnosticul poate descoperi o suferinta morfo-functionala a organului corespondent zonei reflexogene, zona bogata in terminatii nervoase si vasculare.
Talpile sunt cele mai mari si concludente harti reflexogene ale noastre. Datorita perioadei destul de mare pe care o petrecem in picioare sau sezand, toxinele acumulate in organism, au tendinta de a cobora in jos, localizandu-se in zonele reflexogene corespondente organelor suferinde.
Reflexoterapia
Se ocupa cu tratarea prin masaj a punctelor reflexogene. Prin masarea acestor puncte reflexogene se faciliteaza circulatia sanguina grabind procesul de eliminare a toxinelor spre organele de eliminare sau de detoxifiere a organismului. O buna circulatie sanguina este vitala pentru intregul organism, deoarece transporta material nutritiv, hormoni, anticorpi, oxigen.
Cauzele depunerii toxinelor in zonele reflexe
Factorii care intretin si agraveaza depunerile de toxine in organism sunt multiple si depind de specificul biologic a fiecarui organism.
Cumulul de toxine in organism sunt principala sursa ce genereaza diferitele imbolnaviri ale organismului.
- modul de viata:alimentatia si starea psihica a individului;
- circulatia sanguina deficitara a unui organ sau segment a corpului. Circulatia sanguina defectuasa se afla pe primele locuri in lume in generarea afectiunilor grave; in fiecar boala se gaseste un anumit tip de toxine;
- fracturile consolidate gresit si/ sau calusul vicios la maini, picioare sau coloana vertebrala antreneaza presiuni anormale asupra vaselor sanguine si nervi, ducand la perturbari circulatorii zonale, care cu timpul afecteaza organele corespondente zonelor reflexogene prin insuficienta circulatorie sau nervoasa.
- folosirea incaltamintei stramte sau incomode, pericliteaza circulatia sanguina, picioarele avand de suferit devenind reci si dureroase atat la mers cat si in repaus.
- bataturile de la mainu si de la picioare duc la staza circulatorie zonala.
Contraidicatii
- tromboflebita;
- leziuni si traumatisme ale picioarelor;
- insuficiente renale si/ sau hepatice;
- hipertensiune-hipotensiune extreme;
- tensiune arteriala oscilanta;
- hemoragii cerebrale recente;
- infarct miocardic;
- ulcer varcose;
- varice voluminoase si inflamate;
- hemoragii;
- infectii cutanate;
- rani deschise;
- boli de piele de natura parazitara si inflamatoare;
- boli infectocontagioase;
- stare de ebrietate;
- TBC.
Beneficiile reflexoterapiei
- profilactic impotriva oricarui gen de imbolnavire;
- mentinerea unei circulatii sangvine si energetice bune;
- eluminarea toxinelor acumulate in organism;
- inlaturarea stresului si a imbunatatirii starii psihice;
- ca tratament adjuvant in afectiuni acute si cronice.
In curele de detoixifiere pe langa produsele naturiste, personal recomand reflexologia combinata cu drenajul limfatic. Efectul curativ a celor doua terapii fiind benefic si de lunga durata, ne fiind necesara aplicarea de medicamente sau produse chimice nocive organismului.