Zona cervicala este compusa din 7 vertebre si o serie de muschi cevicali. 
Durerile cervicale pot fi cauzate de diferiti factori cum ar fi:

  1. Intinderea musculara – apare in urma folosirii exagerate a unor grupuri musculare. Musculatura cervicala si in special cea din spatele gatului in urma unei expuneri indelungate la o anumita pozitie, sufera de oboseala cronica, de intindere musculara.

Cauzele ce duc la astfel de dureri sunt:

  1. Articulatii uzate:
Ca si in cazul celorlate articulatii ale corpului, si cele cervicale sufera de-a lungul timpului de intinderi si suprasolicitari, ceea ce duce in timp la aparitia osteoartritei cervicale. Osteoartritra cervicala duce la durere si rigiditate cervicala.
  2. Afectiuni ale discului intervertebral
Discurile intervertebrale sunt structuri moi, compresive, ce separa vertebrele coloanei. Rolul discurilor intervertebrale este de absorbi socurile la nivelul coloanei vertebrale, permitandu-i acesteia flexia, sa se indoaie si sa se rasiceasca. 
Cauze
:Trecerea anilor duce la uscarea pernutelor dintre discurile vertebrale si astfel se ajunge la ingunstarea spatiului din coloana vertebrala pe unde ies nervii.
-prin pierderea de lichid la nivelul discuriloir intervertebrale se ajunge la scaderea capacitatii acestora de a absorbi socurile facandu-le mai putin flexibile. Pierderea acestui lichid duce duce la micsorarea discului, reducandu-se in acest fel la distanta dintre vertebra si disc.
-aparitia fisurilor sau crapaturilor in stratul extern( annulus sau capsula) a discului, duce la impingerea materialului gelatinos din interiorul discului( nucleu pulpos) in afara prin aceste fisuri, crapaturi. Acest proces face ca discul sa protuzioneze, sa se rupa sa sa se fragmenteze.

Cele mai expuse persoane la astfel de modificari sunt cele care fumeaza si ( sau) desfasoara diferite activitati fizice( ridicat greutati, munca fizica). Si persoanele obeze sunt mai predispuse la aparitia acestei boli degenerative.
In masura in care spatiul intervertebral se micsoreaza apare si o diminuare a structurii ce protejeaza vertebrele, ceea ce duce la instabilitatea coloanei vertebrale. Astfel apar Osteofitele, care sunt niste excrescente osoase ce duc la comprimarea radacinilor nervilor spinaliu sau maduva spinarii, ceea ce duce la dureri si impotenta functionala a nervilor spinali.

Simptome

Afectiunea discului intervertebral duce la dureri cervicale, dar acestea variaza de la o persoana la alta. Sunt persoane ce nu resimt aceasta afectiune, in timp ce altele au dureri puternice ceea ce duce la limitarea activitatilor fizice.
Afectarea discurilor intervertebrale duce la aparitia durerilor la nivelul bratelor si a cefei.
Durerea se accentueaza odata cu mobilizarea la miscari, precum rotirea, aplecarea fata, spate si in lateral a capului. In anumite cazuri apar amortire sau intepaturi la nivelul membrelor superioare ( maini).

  1. Loivituri si coliziuni ale zonei spatelui, apar atunci cand capul este miscat violent inainte si inapoi, determinand intinderea tesuturilor moi ale zonei cervicale dincolo de limite.

Masajul terapeutic sau terapia japoneza de indreptare a coxalelor (yumeiho) au ca scop detensionarea musculara, prin intinderea musculaturii cervicale si paravertebrale si manipularea articulatiilor cervicale si dorso- lombare.