In urma deviatiei coloanei vertebrale in plan sanginal, Cifoza se manifesta prin curbarea excesiva (cocoasa) a coloanei in zona toracala, in forma literei ,,C”, cu deschidere inspre in fata, iar ea este compensata printr-o hiperlordoza cervicala si lombara.
Nediagnosticata, netratata sau tratata necorespunzator, cifoza poate duce la afectiuni si midificari complicate ce pot fi rezolvate doar prin interventie chirurgicala.
Conform statisticilor acest tip de afectiune este prezenta in proportie de pana la 8% la toate categoriile de varsta.
Tipuri de cifoze
- Cifoza posturala- apare mai des la adoscenta si preponderent la fete, iar evolutia ei este in general treptata. O postura defectuasa poate influenta intinderea ligamentelor si o dezvoltare anormala a vertebrelor.
Acest tip de cifoza, deobicei este insotita de o curbare exagerata in sens invers a zonei lombare, si care se cheama Hiperlordoza.
Hiperlordoza este un mod de a compensa curbura exagerata a coloanei toracale. - Cifoza Scheuermann- ca si in cazul Cifozei posturale, acest tip de cifoza apare de obicei la adolescenta, intre 10-15 ani, in aceasta perioada vertebrele sunt inca in plina dezvoltare. Boala Scheuermann apare un pic mai des la baieti decat la fete. Cauzele Cifozei Scheuermann nu sunt cunoscute, dar are tendinta de a aparea la mai multi membrii din familie.
La unele persoane care au acest tip de cifoza au si scolioza. Adultii care au dezvoltat o astfel de cifoza in timpul copilariei, de obicei au dureri pe masura ce inainteaza in varsta. - Cifoza congenitala- cifoza la sugari poate fi determinata de o malformatie a coloanei in timpul dezvoltarii intrauterine a fatului. O parte dintre vertebre poit fuziona intre ele sau oasele nu se dezvolta corect. In astfel de cazuri, acest tip de cifoza se poate agrava pe masura ce copilul creste. Sunt cazuri in care cifoza congenitala determina aparitia partii inferioare a corpului si astfel apare Paralegia.
Cauzele care pot determina deformarea coloanei la adulti:
- Osteoporoza- este o afectiune ce duce la subtierea oaselor, si astfel apar fracturi ale vertebrelor care produc o compresie a coloanei si aparitia cifozei.
- Artrita degenerativa a coloanei- influenteaza deteriorarea oaselor si diuscurilor intervertebrale.
- Spondilita anchilopoetica- este o artrita inflamatorie care afecteaza regiunile articulare ale coloanei vertebrale.
- Tuberculoza- ca si alte infectii pot determina o distrugere a articulatiilor;
- Cancerul sau tumorile benigne- pot influenta pozitionarea corecta a vertebrelor;
- Spina bifida- este un defect din nastere, in care o parte a coloanei nu se formeaza complet si care duce la defecte ale vertebrelor si maduvei spinarii;
- Afectiuni ce duc la paralizie, cum sunt: encefalopatia infantila si poliomelita duc la o rigidizare a oaselor.
Complicatii ce apar in urma cifozei:
- Probleme de imagine corporala (postura incorecta)
- Rotunjirea spatelui devine proeminenta in timp (cocoasa)
- Dureri de spate datorate alinierii incorecte a vertebrelor;
- Dificultati respiratorii, afectiuni ale sistemului gastro-intestinal, splina si ficat.
Recomandari
- Masajul terapeutic;
- Elongatiile;
- Terapia japoneza de indreptare a coxalelor (yumeiho);
- Kinetoterapie.
Ca si in cazul Scoliozei si aici terapiille enumerate mai sus, se aplica in functie de gradul bolii si cauzele ei.