Coloana vertebrala. Este cel mai important segment al aparatului locomotor, de el fiind legate toate celelalte segmente ce alcatuiesc corpul uman (torace, bazin, membre superioare si inferioare, corp). Coloana vertebrala este un segment foarte complex, el fiind alcatuit din 33-34 sisteme osoase ( vertebre), 344 suprafete articulare, 365 ligamente cu 730 insertii muschiulare.
Coloana se imparte in 4 regiuni:
- Regiunea cervicala – este formata din 7 vertebre, primele 2 sunt axisul si atlasul. Atlasul se articuleaza cu osul occipital, iar axisul este ca un pivot in jurul caruia se rasuceste atlasul, determinand miscarile de rotatie a capului si gatului.a 7-ea vertebra cervicala are o apofiza spunoasa foarte lunga, se simte foarte bine la palpare si se si vede foarte bine, de aceea se numeste si vertebra proeminenta.
- Regiunea dorsala – este formata din 12 vertebre prezentand caracteristici prin faptul ca apifizele transversale au cate o suprafata articulara pentru fiecare coasta corespunzatoare determinand partea pisterio-laterala a cutiei toracice.
- Regiunea lombara – este foirmata din 5 vertebre caracterizate prin volumul mare si prin atrofierea apofizelor transversale, cele superioare fiind dispuse orizontal.
- Regiunea sacro-coxigiana – este alcatuita din 9-10 vertebre, fuzionand intre ele, primele 5 formeaza sacrul iar ultimele 4-5 coccisul.
Articulatia dintre vertebre este realizata de suprafetele vertebrale sa apofizale. Articulatia dintre vertebre se face prin discuri care sunt niste inele fibroase in centrul carora se gaseste un nucleu (pulpua) care au rol de tampon, basculare, rotare si aplecare.