Lordoza sau ,,spatele in sa” cum i se mai spune, este curbura anterioara a unui segment al coloanei vertebrale. In mod normal, doua segmente ale coloanei sunt lordotice: lombara si cervicale. Acestea au o curbura convexa anterioara si concava posterioara.

Asadar lordoza este normala doar in zona cervicala si dorsolombara, dar atunci cand afecteaza un alt segment al coloanei sau cand se accentueaza,  lordoza devine anormala ( hiperlordoza).
Lordoza apare la toate categoriile de varsta si afecteaza in deosebi coloana lombara si cervicala. Cand lordoza este lombara pacientul prezinta ,,Spate in sa”, fesele sunt proeminente iar pieptul catre inainte. Lordoza lombara de obicei este dureroasa si poate afecta miscarea.

Cauzele ce contribuie la aparitia lordozei:

Alti factori:

Recomandari:

Aceste terapii se vor aplica in functie de gradul lordozei, varstei pacientului, a istoricului medical si toleranta la anumite proceduri si terapii.

Lordoza coingenitala- tratamentul acestui tip de Lordoza este pur chirurgical, celelalte terapii nonchirurgicale nu au efect, pentru ca, conditia este progresiva.

DE STIUT: Pentru a avea zona lombara sanatoasa, este important sa tonifiati musculatura abdominala.