
Lordoza sau ,,spatele in sa” cum i se mai spune, este curbura anterioara a unui segment al coloanei vertebrale. In mod normal, doua segmente ale coloanei sunt lordotice: lombara si cervicale. Acestea au o curbura convexa anterioara si concava posterioara.
Asadar lordoza este normala doar in zona cervicala si dorsolombara, dar atunci cand afecteaza un alt segment al coloanei sau cand se accentueaza, lordoza devine anormala ( hiperlordoza).
Lordoza apare la toate categoriile de varsta si afecteaza in deosebi coloana lombara si cervicala. Cand lordoza este lombara pacientul prezinta ,,Spate in sa”, fesele sunt proeminente iar pieptul catre inainte. Lordoza lombara de obicei este dureroasa si poate afecta miscarea.
Cauzele ce contribuie la aparitia lordozei:
- Discitita – reprezinta infectia spatiului de disc intervertebral;
- Cifoza – forteaza spatele la compensarea dezechilibrului aparut la nivel superior;
- Obezitatea- de obicei forteaza persoanele obeze sa se lase pe spate pentru a ameliora dezechilibrul( din cauza abdomenului voluminos)
- Osteoporoza – este o boala a densitatii oaselor care influenteaza diminuarea inaltimii vertebrelor, factor ce afecteaza sanatatea coloanei;
- Spondiolistoza – apare atunci cand vertebra prolapseaza anterior fata de restul coloanei vertebrale si afecteaza in deosebi coloana lombara.
Alti factori:
- sedentarismul – statul in pozitia sezut timp indelungat: stat la birou, sofat, acestea pozitii duc in timp la contracturi ale unor grupe musculare, acesti muschi ne fiind folositi se scurteaza pe cand alti muschi se atrofiaza si se alungesc. Si astfel apare un dezechilibru de forte si tonus la nivelul musculaturii spatelui si abdomenului.
- lauzie – in timpul sarcinii muschii abdominali sunt supusi timp indelungat unei greutati mari si pe masura ce sarcina creste ei se alungesc. Dupa nastere acesti muschi se subtiaza, fenomen ce duce la slabirea zonei lombare si abdominale.
- congenitale – in androplazie, o boala congenitala caracterizata prin stoparea cresterii oaselor membrelor inferioare, deformari vertebrale sunt fregvente din cauza asimetriei scheletului osos.
Recomandari:
- masajul terapeutic;
- terapia japoneza de indreptare a coxalelor (yumeiho);
- elongatiile;
- kinetoterapie.
Aceste terapii se vor aplica in functie de gradul lordozei, varstei pacientului, a istoricului medical si toleranta la anumite proceduri si terapii.
Lordoza coingenitala- tratamentul acestui tip de Lordoza este pur chirurgical, celelalte terapii nonchirurgicale nu au efect, pentru ca, conditia este progresiva.
DE STIUT: Pentru a avea zona lombara sanatoasa, este important sa tonifiati musculatura abdominala.